29 Ekim 2009 Perşembe

BEN İNSAN DEĞİLİM



Zamanın külleri düştü elime. Yangınlar boyu düştü benliğim. Benden öteleri kaldı bedenimde.Gerçekliğimden izler var bir de kalpsizliğimde. Durdum,duruldum sanmışken fırtınaların tam ortasında buldum kendimi yeniden. Alev alev ortalık. Yangın yeri,mahşer-i kalabalığın tam ortası.

İnsanlık bir dümensiz gemiye binmiş,rotasız ilerliyor bilinmeyene. Bilen var belkide. Ama benim kulağıma fısıldamaya korkuyor gerçekleri. TANRI'ya isyan başlamış yüreklerde.Çekiliyor kürekler kendine kendine. ''DUR'' diyor TANRI. Önce bir bak haline. Dönüp bakıyor soluksuz,solmuş,nursuz,ruhsuz benizler. ''İyi düşünün'' diyor TANRI. Düşünüyor İnsanlık. Yetisini kullanıp akıl yürütüyor. TANRI kızıyor. ''Siz kendi işinize bakın. Ne haddineze benim yarattıklarımı sorgulamak,ne haddinize kusur aramak'' diyor. İnsanlık ürküyor. Titriyor bedeni. Titremek korkudan değildi ki sadece. Haz varsa işin içinde tüylerin bile durmaz yerinde. Çelişkiler yumağının bir garip çilesi olmuş insanlık bakıyor şaşkınlıkla! Şaşıyor,şaşa şaşa yaşıyor,yaşamaya çalışıyor bilinciyle. Bilinçsizlikle bilincin yeri değişiyor. Unutmanın adı umut etmek oluyor. Aldırmamayı öğreniyor İnsanlık.
Varlık bir düşbahçesinin köşküne taşınıyor. Düşbahçesi sakinleri çekildikleri köşelerinden İnsanlaştırılmış TANRIsal güçleri izliyor. Hayret ve delalet içinde kalıyorlar gördükleri karşında. İnsanlık acının varoluş sebebi deniyor. Peki ya zulüm? Onun kökü nerden geliyor. TANRIyı suçluyor üç beş kişi arasında toplanıp. Taşa diziliyor dinsel duygular. Maddesel gerçeklikle danslar başlıyor. Hangi ayağı öne atacağını bilmeyenler kendi danslarını çıkarıyorlar meydana. Bir ileri bir geri. İki geri bir ileri. Gidip geldikleri bu kadar dar mesafede meydan okuyorlar Dünya ya. Kafa tutmak böylesine komik bişey olsa gerek. TANRI gülümsüyor. '' Elimde yoğurduğum hamur şimdi kalkmış bana kafa tutuyor. Bakınız hele şu zavallılara'' diyor. İnsanlık elpençe huzurda hazırola geçiyor. TANRI memnun olmuyor. ''Ben size diğer canlılardan ayrı AKIL verdim'' diyor. İnsanlık düşünüyor. Derin düşüncelere giriyor.Kimi MEVLANA olup çıkıyor. Kimi HAYYAM lığa devam ediyor.
Ölüm geliyor bedene. Ruh ne yapacağını bilmez halde çırpınıyor. Pişmanlıklar sarıyor dörtbir yanını. İmansızlıktan çıkıp imana bürünüyor. Kimi neden kandıracağını bilmeden yüreğinin sesindeki vicdansızlığın sesini kısıp TANRIya kulak veriyor. Oysa TANRI söyleyeceğini söylemişti çoktan.
TANRI'nın nefesi içinde soluksuz bırakmıştı onu. Küskündü TANRIya. Bir arkadaşı demişti ki;
'' TANRIya insan-i duygular yüklenemez. TANRI TANRIdır. Haddini bileceksin''
Oysa kendinden değildi TANRIdan beklentileri. Sadece Dünya da olup bitene dayanamıyordu artık. Çekip isyan bayrağını göklere '' Heyyy TANRI, bir günlüğüne bile olsa İNSAN olmaya cesaretin var mı?'' diye soruyordu. TANRI dayanabilecek miydi bunca haksızlığa,bunca acıya merak ediyordu. Sonra yine arkadaşı dönüp dedi ki;
-''Tüm zulümler İnsandandır. TANRInın parmağı yoktur işin içinde.''
Durup düşündü. İçine sinmedi söylenen. Madem herşey adildi neden Doğa bile adaletsiz yaratılmıştı. Ormanda vahşet yokmuydu? Güçlü olan kazanmıyor muydu?
Sustu.
Cevapsızlığıyla sorularının üzerine kırmızı kalemler çekip son bir not aldı.
*İnsanlık buysa ben İNSAN değilim.
İDEA,,,,,

12 yorum:

  1. Sayın ÜSTAD'ım,
    Önce, yazılarınızı özledim, buluşturduğunuz için teşekkür ediyor hoşgeldiniz diyorum.
    Devamında,
    Tanrı ile insan arasındaki süzgeci açık bir şekilde irdelemişsiniz.
    Ve Tanrının insana AKIL verdiğini betimleyerek buna karşın çekilen zülûm nedeniyle de "İnsanlık buysa ben insan değilim" diyorsunuz.
    Ve bende diyorum ki lütfen izniniz olursa bu yazının altında benim de bir imzam olsun.
    Elinize sağlık.
    Dünya düzeninde insanlığın çektiği ızdıraba son verilmesi dileğiyle..
    Kötülere ölüm...
    Ve ayrıca Laik Cumhuriyetimizin 86. yaşı dolayısıyla bayramınızı kutluyorum.
    Ricam blogdan uzak kalıp yazılarınıza hasret bırakmayın.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun İdea'cım.Özlettin kendini..Acımasız olan insan..İnsana acıyı layık gören insan..Akıllı olup,aynı zamanda bu aklı kullanma yeteneğine de sahip insanlarla karşılaşmamaız dileğiyle..sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  3. ve bir kırmızı şeytan
    seyreyledi dünyanın halini
    güneşteki kızıl köşkünden
    ve sonra döndü ardına seslendi
    bak ey tanrı bak da
    gör bana üstün saydığın
    insanoğlunun halini...

    alıntı...

    YanıtlaSil
  4. yaşam denen şey ölüm olmadan ne kadar anlamsızdır.fakat ölüm ne kadar vahşi ve can yakıcıdır.hatıralarını ilk ağızdan bir mecmuada yada canlı televizyon yayınında aktaracak olsaydı Adem nasıl olurdu ontoloji kurgusu bu apayrı bir konu.
    milyonlarca yıllık bir nüfusu nasıl kaldırırdı kocaman (?) dünya bu da apayrı bir konu.
    sekerek su içmeye inen bir ceylanı avlayan aslandanmı bakmalı ölüme ceylandan mı?
    şefkat insan denenin kurgusunu bozan olunca nasıl yanar bilinç.tanrı ceylan tanrı aslan.
    doğadan almışsa vahşeti insan nasıl olurda ceylan soyu halen yaşamdadır ve ceylan için asıl tehdit aslan değil insandır.
    bir yerde okumuştum kimin sözüyse parmak ay'ı gösteriyorsa ay'a bakın parmağa değil diyordu.
    bu blogun yaratıcısının şefkatinden şüphe etmek bana yakışırmı.vardır elbet gösterdiklerinin bir anlamı.sorgulayan mutlaka varlığın ontoloisini bulur.
    kalemine ve sızlayan yüreğine sağlık idea.

    nihil novi sub sole

    YanıtlaSil
  5. tüm insanlığın, çektiği acıların yok olmasını canı gönülden istiyorum
    hani herşey toz pembe olmasın, ama zulüm, kan, şiddet, gözyaşı olmasa
    birbirine eziyet etme hakkını, birbirini katletme hakkını kendinde nasıl buluyor bu insanoğlu bilmiyorum
    akıl kadar, vicdan ve sevgi dolu kapler de olsun istiyorum..
    eline sağlık canım benim sen ve yazıların iyi ki var

    YanıtlaSil
  6. Sayın HAYKIRIŞ;
    Sözleriniz beni onore ediyor.Evet söylediğiniz gibi iç hesaplarımı dışa döktüm biraz bu yazıda.İstesemde bırakamıyorum bloğu.Çünkü sizlerin varlığı bana güç veriyor.Bloğu seviyorum,sizleri tanımamda çok büyük emeği var çünkü.

    Ve CUMHURİYET BAYRAMIMIZA gelince.Sessiz kaldım şimdilik.Ama en kısa zamanda suskunluğumun iplerini salacağım çayırı çimeni ezmek pahasınada olsa.

    Ve HAYKIRIŞ bey,
    Size bir maruzatım olacak.Ben sizin bloğunuzu yorum bırakamıyorum.Acaba bu benden mi kaynaklı,yoksa genel bir sorun mu? Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok mutlu olacağım.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  7. EBRULİ;
    Hepimizin CUMHURİYET Bayramı kutlu olsun.

    ''İNSAN'' bir garip be EBRULİM.Akıl erdiremiyorum yaptığı işlere.
    Dileğine katılıyorum ben de.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. MAYAM,,

    Ne söylenir ki bu dizelerin ardından bilemedim.Durdum düşündüm ama sana paylaşımından dolayı teşekküretmekten başka söz çıkmıyor dilimden. Belki bir gün biz de konuşuruz MAYAM,ne dersin?

    YanıtlaSil
  9. CANSUHUF!!!
    Ölüme nereden bakarsak bakalım zulüm kokusu siniyor üzerime.
    Ben öldüğümde davullar çalsın istiyorum ardımdan,yaşlar değmesin toprağa sakın.Zira yetmez mi insanın toprağı yaşla ve kanla suladığı.

    YanıtlaSil
  10. KADİM DOSTUM MELTEM;
    Yokolmaya çalışırken bile elimden tutup beni buraya kelepçeleyen kişi. Ha bana pranga vuracak kişi henüz doğmamıştır anasının karnından.Ama iş DOSTLUK adı altında ise boynum kıldan ince.

    Dedim ya davullar çalsın ardımdan diye işte bundandır MELTEMİM. Zulüm sona erdiği için,acılar sona erdiğin için. Ağlanmamalı ölenin ardından bilakis düğün dernek kurulmalı kurtulduğu için bu Dünyadan.

    YanıtlaSil
  11. Ebruli güzel demiş. Acımasız olan insan. Ve ne oluyor biliyormusun, acımasızlığa uğrayanlar acımasız oluyor bu hayatta, kötü yaşanmışlıklarını yaşatıyorlar suçsuz insanlara. Akıl, zeka, mantık, görebilmek bambaşka birşey..çok haklı, insan akıl mantık sahibi insanlarla karşılaştırsın bizleri...

    YanıtlaSil
  12. Sayın ÜSTAD'ım,
    Evet acemiliğin vermiş olduğu haylazlıkla blogda sağı solu kurcalamamdan kaynaklanan bir durum diye düşünmüştüm ama gerçek sebebini halâ bilemedim ama şu an itibariyle açık bir sorun yok. Ha bakın unutmuştum, şablon değişikliği yaptım o ana denk geldiyse belki diyebilirim zira çok kişi yorum bırakamamıştı çok müptezel oldum çok ve hala olmaktayım. Lütfen mazur karşılayın olur mu..
    İyi akşamlar diliyorum
    Saygılarımla

    YanıtlaSil